Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Η αξία του ανθρώπου


Μια αναδημοσίευση από τον Πιτσιρίκο σήμερα. Κόλλησα με τον Πιτσιρίκο μου φαίνεται τώρα τελευταία... Μια επιστολή ενός δικηγόρου που ανάρτησε στην σελίδα του και έχει ενδιαφέρον.


Ανοιχτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα
Αρκετά ευρωπαϊκά συντάγματα μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό, έχουν μια σχετικά ξεχασμένη διάταξη σχετικά με την «αξία του ανθρώπου» η οποία όμως έχει μια βαριά ιστορία πίσω της. Το άρθρο 2 του Ελληνικού Συντάγματος, το άρθρο 10 παρ. 1 το Ισπανικού Συντάγματος, το άρθρο 1 του Πορτογαλικού Συντάγματος και το άρθρο 41 παρ. 2 του Ιταλικού Συντάγματος αναφέρονται στην υποχρέωση του κράτους να προστατεύει την αξία του ανθρώπου, συχνά από το ίδιο το κράτος.
Αυτό ακριβώς το άρθρο και αυτήν ακριβώς την ιδέα περί «αξίας του ανθρώπου» επικαλούνται σήμερα δεκάδες χιλιάδες πολίτες που δεν μπορούν αντέξουν τα σοβαρά δημοσιονομικά βάρη (φόροι, τέλη, κοινωνικοασφαλιστικές εισφορές). Αυτό ακριβώς το άρθρο παραβιάζεται, όταν καταργήθηκε το αφορολόγητο υποχρεώνοντας τους φορολογούμενους να στερηθούν τα απαραίτητα προς διαβίωση για να πληρώσουν τους φόρους τους. Αυτό ακριβώς το άρθρο παραβιάζεται, όταν ασθενείς υποφέρουν επειδή δεν διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη λόγω ένδειας. Ακόμα και οι δικαστές στο Συμβούλιο της Επικρατείας θυμήθηκαν αυτό το άρθρο για να κρίνουν αντισυνταγματική την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι.
Αυτό όμως το άρθρο έχει τις ρίζες του εκεί που δεν μας πάει εύκολα το μυαλό: στο ομοσπονδιακό Σύνταγμα της Δυτικής Γερμανίας του 1949. Η πρώτη παράγραφος του πρώτου άρθρου αναφέρει: «Die Würde des Menschen ist unantastbar» «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη». Την συγκλονιστική ιδέα ενός κράτους που αυτοδεσμεύεται να μην προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την συνέλαβαν πρώτοι οι συντάκτες του Ομοσπονδιακού Συντάγματος της τότε Δυτικής Γερμανίας.


Όμως χρειάστηκε να πληρωθεί ένα τίμημα για να γεννηθεί στον κόσμο αυτή η ιδέα. Γεννήθηκε μέσα από το αίμα και την οδύνη που προκάλεσαν κράτη που δεν υπολόγιζαν καθόλου την αξία του ανθρώπου. Η φρικτή εμπειρία του ναζιστικού κράτους που θυσίασε την αξία του ανθρώπου στον βωμό της ιδεολογίας του, οδήγησε τους νικητές του Β’ παγκοσμίου πολέμου να θέσουν σαν σφραγίδα πάνω στο μέτωπο της νέας Γερμανίας την υπόσχεση να σέβεται την ανθρώπινη αξία. Οι συστάσεις των νικητών ενσωματώθηκαν στα πρακτικά της συντακτικής επιτροπής και στη συνέχεια κατέληξαν σε αυτή τη θεμελιώδη διάταξη του Γερμανικού Συντάγματος.
Βλέπετε λοιπόν ότι η ιδέα της μετατροπής «του απαραβίαστου της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» σε κανόνα δικαίου, όπως ενσωματώθηκε σε δεκάδες συντάγματα σε όλο τον κόσμο, γεννήθηκε στην Γερμανία εξαιτίας της πικρής ιστορίας του Ναζισμού.
Αυτήν ακριβώς την ιδέα, που γεννήθηκε ως «δικλείδα ασφαλείας» των νικητών του Β’ παγκοσμίου πολέμου κατά της ηττημένης ναζιστικής Γερμανίας, που αντιγράφηκε από δεκάδες συνταγματικούς νομοθέτες, την οποία σήμερα επικαλούνται στα δικαστήρια της Ελλάδος τα θύματα της οικονομίστικης αναλγησίας του μνημονίου,
αυτήν ακριβώς την ιδέα ζητάμε να θυμίσετε στους συνομιλητές σας στο Βερολίνο κάνοντας την εξής ερώτηση:
Εξακολουθεί να είναι απαραβίαστη η αξία του ανθρώπου;

Χρήστος Κλειώσης
δικηγόρος



14 σχόλια:

  1. Πήρα τον καφέ μου και ήλθα για μια καλημέρα. Ωραίο το γράμμα του δικηγόρου.........στοχεύει εκεί ακριβώς που οι τραπεζίτες του κόσμου ανέτρεψαν. Και φυσικά η κατάφωρη καταπάτηση του Συντάγματος στη χώρα μας και σε όλες τις χώρες του κόσμου είναι αιτία των απαιτήσεων των τοκογλύφων μεγαλοκαρχαριών. Εύχομαι αυτήν την αξιοπρέπεια να την επαναφέρει η νέα κυβέρνηση όπως έδειξε εξαρχής ότι είναι προτεραιότητά της............να δούμε, θα την αφήσουν;;;
    Καλημέρα όλη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες, Άννα!
      Εννοείται ότι είναι δουλειά μόνιμη όλων των μεγαλοκαρχαριών, που ηδονίζονται με το να κινούν τα νήματα των μαριονεττών τους!!!
      Νιώθουν θεοί μέσα στην μικρότητά τους!!!!
      Μόνο ο κόσμος με την αποφασιστηκότητά και την πίεση που μπορεί να ασκήσει έχει τη δύναμη στα χέρια του!
      Ας κάνουμε υπομονή!
      Καλό ξημέρωμα τώρα πια!

      Διαγραφή
  2. Κοίτα να δεις που το αυτονόητο το είχε προβλέψει και το Σύνταγμα! Το οποίο αγνούσαν επιδεικτικά μέχρι τώρα. Αυτοί που μιλούσαν στο όνομα της πατρίδας...
    Λοιπόν, να μια καλή βάση συμφωνίας: να εφαρμοστεί, επιτέλους, το Σύνταγμα! Ποιος μπορεί να διαφωνήσει;;;;
    Καλημέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχαν μετατρέψει το Σύνταγμα σε κουρελόχαρτο και έδιναν εντολές με χαρτί τουαλέτας!!!! Ποιοι μιλούσαν στο όνομα της πατρίδας; Οι προδότες δεν γνωρίζουν τον όρο...
      Καλό ξημέρωμα, κορίτσι!

      Διαγραφή
  3. Ωραίος!
    Την πληροφορία αυτή ούτε εγώ την ήξερα Γλαύκη μου...
    Θα τη χρησιμοποιήσει η Ελλάδα;
    Περιμένω όπως όλοι με αγωνία....
    Φιλιά πολλά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι αν δεν το χρησιμοποιήσει προς τα έξω η κυβέρνηση, είμαι σίγουρη ότι θα το πράξει στον τόπο της... τηρώντας απόλυτα το Σύνταγμα και δίνοντας αξία στον άνθρωπο!
      Σε φιλώ, καλό μου ταλαίπωρο λουλούδι!

      Διαγραφή
  4. Για να δούμε τι θα δούμε. Ο πιτσιρίκος έχει πάντα ενδιαφέρουσες απόψεις, δικές του ή αναγνωστών του. Φιλιά πολλά Γλαύκη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αν βρίσκω καμιά ενδιαφέρουσα, θα την αναδημοσιεύω, διότι αλλάζουν συνεχόμενα και τις χάνει κανείς!
      Άντε, παιδί μου, εσύ, ομπρός!

      Διαγραφή
  5. Αξία του ανθρώπου! Και επίσης ελευθερία, ισότητα, αλληλεγγύη. Πάνω σε αυτές τις αρχές οικοδομήθηκε ο δυτικός πολιτισμός και το κράτος δικαίου. Κι όμως φτάσαμε στο σημείο δυο αιώνες μετά να συζητάμε και να διεκδικούμε και πάλι τα αυτονόητα. Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που δεν κατανοούν ούτε τη σημασία ούτε το ιστορικό βάθος αυτών των εννοιών και νομίζουν ότι είναι απλά κούφια λόγια. Και εκεί εκνευρίζομαι, γιατί δεν είναι! (είχα ένα σχετικό καβγά σήμερα και συγχύστηκα, γιαυτό τα γράφω έτσι!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια αξία του ανθρώπου; Αυτή που υποκρίνονται ότι την υποστηρίζουν και την καταπατούν με τον πιο βάναυσο τρόπο αιώνια; Όλοι τους!!!!
      Είναι ρομαντικό, είναι ανόητο κάποιος να την πιστεύει και να την ακολουθεί πιστά! Έτσι θέλουν να το βλέπουν, γιατί τους βολεύει!!!
      Δεν αλλάζει ο άνθρωπος, οπότε αντί να συγχύζεσαι, Σοφία μου, να δίνεις την απάντηση που τους πρέπει, για να μπαίνουν έστω και για λίγο στην θέση τους, δηλ. στον απόπατο!!!
      Ας κρατάμε μέσα μας όσους το αξίζουν!
      Καλό ξημέρωμα να έχουμε!

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Μάλλον καλημέρα, Γιάννη μου, τώρα πια!
      Η σιωπή σου μου λέει πολλά!

      Διαγραφή
  7. Οξύμωρο να έχουν οι "σφαγείς" του κόσμου αυτό το άρθρο στο σύνταγμά τους. "Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη"...
    Έγινε βέβαια μεταπολεμικά και αφού είχαν αφανίσει εκατομμύρια ανθρώπων. Αλήθεια, τι απέγινε το "Η εργασία απελευθερώνει";
    Γλαύκη μου αυτή η χώρα γιγαντώθηκε και πλούτισε απ' την πολεμική βιομηχανία, απ' τα δωρεάν εργατικά χέρια των φυλακισμένων στα στρατόπεδα και απ' την καταλήστευση των λαών που γνώρισαν τη γερμανική κατοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, Μαρία μου!
      Τι παραπάνω να πω;
      Σέβομαι κάθε λαό και κάθε πολιτισμό, όμως εκείνους που δεν σεβάστηκαν ποτέ κανέναν, όχι!!!
      Μετά από τόσα που έχουν κάνει έπρεπε να είχα μπει στην φωλιά τους και να σιωπούν, να εργάζονται, για να απελευθερωθούν από τα βάρη που κουβαλάνε!!!
      Καλή συνέχεια να μας έβρει!!!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.