Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Τα αρχαία αγγεία αφηγητές του έρωτα


Τύφλα να έχουν οι σύγχρονες ερωτικές εικόνες των έντυπων  και ηλεκτρονικών μέσων μπροστά στις απεικονίσεις ερωτικών περιπτύξεων ή γενικότερα θεμάτων που αφορούν στη σεξουαλική ζωή των αρχαίων Ελλήνων, όπως αυτές σώζονται πάνω σε αγγεία της εποχής. Μια βόλτα σε μερικά μουσεία της χώρας μας ή άλλων μεγάλων πόλεων του εξωτερικού (δυστυχώς για εμάς) μπορεί να πείσει για του λόγου το αληθές. Έπειτα από μία τέτοια βόλτα είσαι σε ετοιμότητα..., αν τρως δε και ό,τι έτρωγαν εκείνοι, ακόμα καλύτερα! Έχε μαζί σου για καλό και για κακό λίγα ξερά συκαλάκια, μια χουφτίτσα ξηρούς καρπούς και ένα αφέψημα μέντας και στη συνέχεια... βρες κάποιον/α και ένα κατάλληλο μέρος (μην προσβάλλουμε κιόλας τα δημόσια ήθη) και βουρ στον "ταμπλά με τα κουλούρια"! 

Η αρχική εικόνα μάλιστα είναι λάιτ μπροστά σε άλλες που έχουν δει τα μάτια μου σε διάφορα μουσεία ή εκείνες που θα δείτε στο ενδιαφέρον άρθρο από τη "Μηχανή του Χρόνου", που σας παραπέμπω στη συνέχεια και κάποιες ακόμα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
Δύο παραδείγματα προχωρημένης απεικόνισης:





Τελευταία μου , μάλιστα, εμπειρία με σχετική απεικόνιση σε ένα πολύ μικρό αγγείο ήταν στο Μουσείο του Κεραμεικού, όπου ήρθα σε δύσκολη θέση, γιατί την ανακάλυψε πριν από όλους μας σε κάποια προθήκη η μικρή μου βαφτιστήρα κι εφόσον βρισκόμουν εκείνη την ώρα μόνο εγώ δίπλα της, έπρεπε να εξηγήσω τι αναπαριστούσε... Μία σεξουαλική περίπτυξη ακόμα πιο προχωρημένη σε σχέση με τις παραπάνω! Αυτά είναι! Βρε, τι μας κάνουν οι αρχαίοι!

Διονυσιακό, βακχικό το κλίμα σε τούτη εδώ την ανάρτηση, καθώς η εποχή της αμπέλου καλά κρατά ακόμα. Η οινοποίηση συνεχίζεται όπως και η παραγωγή τσίπουρου και τσικουδιάς σε όλη την Ελλάδα, οπότε ένα τέτοιο αφιέρωμα είναι ταιριαστό. Η διονυσιακή λατρεία θύμιζε στον άνθρωπο την οργιαστική πλευρά της φύσης του, όπου παραμερίζοντας για λίγο τη λογική, απολαμβάνε την χαρά, το παιχνίδι, τον χορό, την κωμωδία, το γέλιο με τη βοήθεια του ιερού φυτού που θεράπευε τη λύπη και τον πόνο.
Η ερωτική πράξη στα αρχαία χρόνια ήταν επίσης χαρά, απόλαυση αλλά συχνά και έκφραση  της οργιαστικής φύσης του ανθρώπου. Μόνο που τότε ήταν απενοχοποιημένη κάθε μορφή και τρόπος έκφρασής της, αφού ο ηθικός κώδικας ήταν τελείως διαφορετικός "από τον τρόπο με τον οποίο η δική μας κοινωνία θεσμοθετεί την ερωτική συμπεριφορά".
Η συνέχεια στο παρακάτω άρθρο (κλικ στον τίτλο):


Η ερωτική ζωή των αρχαίων μέσα από τις αγγειογραφίες. Οι παλλακίδες, οι πόρνες, οι θεϊκοί έρωτες και η παιδεραστία στην Αρχαία Ελλάδα...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-erotiki-zoi-ton-archeon-mesa-apo-tis-angiografies-i-pallakides-i-pornes-i-theiki-erotes-ke-i-pederastia-stin-archea-elladai-erotiki-zoi-ton-archeon-ellinon-mesa-apo-tis-angiografies-prota-espasan/
Η ερωτική ζωή των αρχαίων μέσα από τις αγγειογραφίες. Οι παλλακίδες, οι πόρνες, οι θεϊκοί έρωτες και η παιδεραστία στην Αρχαία Ελλάδα...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-erotiki-zoi-ton-archeon-mesa-apo-tis-angiografies-i-pallakides-i-pornes-i-theiki-erotes-ke-i-pederastia-stin-archea-elladai-erotiki-zoi-ton-archeon-ellinon-mesa-apo-tis-angiografies-prota-espasan/
Πέρα από την πλάκα, οι πρόγονοί μας είχαν βρει τις ισορροπίες, τις οποίες εμείς χάσαμε στη σύγχρονη εποχή κι έχουμε φτάσει πλέον μέσα στην κρίση να πλέουμε σε πελάγη ανισορροπίας...!





8 σχόλια:

  1. Κάποτε είχα "πιάσει" την ουσία
    των πραγμάτων απροκατάληπτοι!!!

    φιλάκια Γλαύκη μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα, Ελένη μου, δεν ήταν και τότε ιδανικά, αφού πάλι οι γυναίκες ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, όμως σε γενικές γραμμές απολάμβαναν όλοι πολύ πιο ελεύθερα πολλά πράγματα που μας δίνει η ζωή.
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Εμ βλέπεις τότε Γλαύκη μου ο έρωτας δεν ήταν βουτηγμένος στις ενοχές....! Η Ηδονή δεν ήταν αμαρτία, το να έχει ο άνθρωπος όμορφες στιγμές στο σεξ δεν είχε κάπου να απολογηθεί. Τότε δεν υπήρχαν οι "άγιοι" Ιεράρχες μας να "σοκάρονται" (σικ...) και να καταριούνται κάθε τι ιδιαίτερο και διαφορετικό στον έρωτα.
    Βλέπεις η ειδοποιός διαφορά είναι τεράστια.
    Από την Επικούρεια φιλοσοφική προσέγγιση, να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ζωής, στον υστερικό αναχωρητισμό και τη θρησκοληψία της στέρησης.
    Πραγματιά τα Μουσεία βρίθουν από ....Κάμα-σούτρα σε όλο του το μεγαλείο, χωρίς αναστολές, πρέπει, προκάτ αντιλήψεις. Τότε σε εκείνη την εποχή που έκανες αγγείο μια προχωρημένη σεξουαλική πράξη και δεν σκεφτόσουνα μην είσαι ...πορνογράφος και ....προσβάλλεις τα χρηστά ήθη.
    Μην με διαολίζεις Γλαύκη μου γιατί καραδοκούν οι Άγιοι Ιεράρχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με ένα ιερό "τηλεκοντρόλ" ελέγχονται δυστυχώς όλα. Δεν λέμε να βγάλει όλα τα άγρια ένστικτά του ο άνθρωπος έξω και να φτάσει πίσω στην ζωώδη κατάσταση (όχι πως δεν συμβαίνει συχνά, αλλά να είναι ελεύθερος να χαίρεται την ζωή και όσα του δίνονται.
      Θα προσπαθήσω να μην σε διαολίζω πολύ. Θα δείξω εγκράτεια στις σκέψεις, τον λόγο και την εικόνα (για πράξεις εδώ δεν έχει νόημα χαχαχα)!
      Να είσαι καλά, Γιάννη μου, κι εύχομαι να μην μας καταπιεί κι άλλο η κρίση!

      Διαγραφή
  3. Δεν ξερω αν ειχαν βρει τις ισορροπίες όμως σιγουρα ειχαν μια διαφορετικη ερωτικη συμπεριφορά ισως περισσότερο απονεχοποιημενη από τη σημερινη αλλα οχι καλυτερη.
    Ελειπε το βασικο στοιχειο που χαρακτηριζει τον ερωτα δυο ελευθερων ανθρωπων. Την αμοιβαιοτητα και το δικαιωμα της γυναικας στη σεξουαλικη απολαυση που εχει πετυχει η κοινωνιας μας σημερα. Μην ξεχναμε ότι σαν ανδροκρατουμενη κοινωνια που ηταν υπηρχε αποκλεισμος της γυναικας όχι μονο από τα κοινα αλλα και από τονερωτα. Αντιθετα εχαιρε περισσσοτερο εκτιμησης η πορνη που θεωρουνταν ανωτερη από τη συζυγο καθως και ο "υψηλος" ερωτας προς τα νεαρα αγορια.
    Αν επρεπε να επιλεξω χωρις δευτερη σκεψη θα επελεγα την εποχη μας γιατι είναι πιο ελευθερη και ωραια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, σε μεγάλο βαθμό ίσχυαν όσα λες και δεν έχεις άδικο. Όμως ήταν απενοχοποιημένη, κάτι που επιστρέφει δριμύτερο από ό,τι βλέπω τα τελευταία χρόνια. Ε, μετά τόση κραιπάλη τα πολλά προηγούμενα χρόνια πρέπει να συμμαζευτεί η κατάσταση. Απλά η κοινωνία επιστρέφει στον συντηρητισμό, χάνοντας ίσως και την υγιή απόλαυση του ερωτισμού. Μισάνθρωποι φοβάμαι μην καταλήξουμε!

      Διαγραφή
  4. Συμφωνώ με το Γιάννη στην προσέγγισή του. Άλλη εποχή, άλλη θρησκεία που επιβάλλει άλλη ηθική. Δεν μπαίνω στη διαδικασία να ερευνήσω ποια είναι η σωστή , γιατί νομίζω ότι και ο σκοπός της ανάρτησής σου δεν είναι καθόλου ηθικοπλαστικός. Νομίζω ότι το καλύτερο είναι στην ερωτική του ζωή να κάνει ο καθένας αυτό που θέλει αρκεί να μην καταπιέζει την προσωπικότητα του συντρόφου του. Για να το ελαφρύνω όμως το πράγμα, φοβούμαι ότι όλα αυτά τα αεροπλανικά που βλέπουμε στα αγγεία τα έκαναν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι με τις εταίρες και όχι με τις συζύγους τους. Να λοιπόν πως φαντάζομαι ένα διάλογο σε ένα σπίτι της Αθήνας της εποχής:
    -Κατηφής μοι φαίνεσαι ω γύναι!
    -Ανηδονικώς διαβιούσα, ουκ έχω τι χαρίεσθαι! Όλας τα ηδονάς ραδίως ταις εταίραις δίδως , ω άνερ μοι. Μοι ενθυμησαι σπανίως.
    -Τι τοιαύτα μοι λέγεις, σεπτή γυνή; Ου γιγνώσκεις "μηδέν άγαν " ουδέ "ουκ εν τω πολλώ το ευ"; Δει υπομείναι Ελευσίνια μυστήρια και βακχικάς εορτάς . Κατάκοπος γαρ ειμί.

    Λυπάμαι για την ανυπαρξία τόνων και πνευμάτων , αλλά δεν ευθύνομαι εγώ. Τεχνολογίας γαρ
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γελάω ακόμα!!!
      Έχεις μπει στην πλαϊνή στήλη!!!
      Ε, εδώ θα το άφηνα, νομίζεις!!!
      Σε φιλώ και μου έφτιαξες το κέφι βραδιάτικα!!!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.