Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Αιρετικά λόγια περί εθελοντισμού και αλληλεγγύης


Ο λόγος πάλι στην Αρσινόη σήμερα, για ένα θέμα που έχει συζητηθεί και παλαιότερα σε διαδικτυακούς χώρους άλλων φίλων. Να που όμως επανήλθε στην επικαιρότητα και η Αρσινόη θέλησε να εκφράσει τις δικές της σκέψεις πάνω σ' αυτό. Τη δική μου άποψη θα την καταθέσω στα σχόλια. 
Είναι πράγματι αιρετικά τα λόγια της;


Αφορμή για τον παρακάτω προβληματισμό μού έδωσε μια είδηση που διάβασα στην Εφημερίδα των Συντακτών σύμφωνα με την οποία το υπουργείο παιδείας σκέφτεται να καλύψει τα τεράστια κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία με εθελοντές άνεργους εκπαιδευτικούς. 

Όταν με τους Ολυμπιακούς αγώνες γιγαντώθηκε το κίνημα του εθελοντισμού που παρείχε υπηρεσίες για την καλύτερη τέλεση των αγώνων  ,κάτι άρχισε να με ενοχλεί. Θεώρησα ότι μέσα στον πακτωλό χρημάτων που ξοδεύτηκαν για τους αγώνες και που εν πολλοίς είναι υπεύθυνοι και για την σημερινή μας κατάσταση, σίγουρα χωρούσε και ένα μικρό κονδύλι για τους ανθρώπους που θα εργάζονταν ως συνοδοί κλπ. Ο καιρός πέρασε και η εθελοντική εργασία αποδείχτηκε απαραίτητη για κάθε βιογραφικό. Αυτό έσπευσαν να το εκμεταλλευθούν διάφοροι λογής εργοδότες ,κρατικοί φορείς, σωματεία , προκειμένου να καρπούνται τη δωρεάν εργασία των εθελοντών. Τους θεώρησαν τα εύκολα θύματα και κορόιδα που  αγόγγυστα θα προσέφεραν τον κόπο τους. Από τους διοργανωτές συναυλιών της Lady Gaga και του Robin Williams  μέχρι τον κρατικό μηχανισμό που αντί να καλύψει ως οφείλει με δικούς του πόρους  και εργαζομένους επ΄ αμοιβή , αφήνει ουσιαστικές υποχρεώσεις του να τις ικανοποιούν εθελοντικές οργανώσεις και φορείς αλληλεγγύης. Και εδώ είναι που το πράγμα ξεφεύγει και που αγγίζει τα όρια της εκμετάλλευσης. 

Ο ελληνικός λαός ήταν πάντα αλληλέγγυος στον πονεμένο . Πάντα από το υστέρημά του βοηθούσε το διπλανό του που είχε ανάγκη , χωρίς να υπάρχουν οργανωμένες δομές αλληλεγγύης. Η γειτόνισσα θα κρατούσε χωρίς να πληρώνεται τα παιδιά της εργαζόμενης μητέρας του διπλανού σπιτιού, θα της τα έπαιρνε από το σχολείο. Στη γειτονιά μου χωρίς οργανωμένες δομές  οι κάτοικοι καθαρίζουν την παραλία από τα φύκια χωρίς να περιμένουν από το δήμο να το κάνει, χωρίς να τον ενημερώνουν και χωρίς να θεωρείται από τη δημοτική αρχή ότι αυτό θα γίνεται κάθε χρόνο. Φίλοι μου γιατροί χωρίς αμοιβή εξετάζουν φτωχούς ανθρώπους χωρίς να είναι ενταγμένοι σε κάποια οργάνωση. 


Στις σημερινές συνθήκες κρίσης με αυτά τα υπέρογκα ποσοστά ανεργίας θεωρώ απαράδεκτο να ζητάμε από ανέργους που δεν ξέρουν πώς θα τα βγάλουν πέρα και πώς  θα επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειες τους, να εργασθούν εθελοντικά  για το κράτος, είτε αυτός είναι ο τομέας της υγείας είτε της παιδείας. Αυτοί είναι τομείς που χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό, με σπουδές και ικανότητες. Δεν είναι δυνατό να ζητάς από το δάσκαλο να εργασθεί εθελοντικά. Και πώς θα ζήσει; Εκτός και αν ο στόχος αυτής της ανάλγητης παγκοσμιοποιημένης πολιτικής είναι να εργαζόμαστε εθελοντικά και το κράτος να μας παρέχει συσσίτιο.

Πρέπει , κατά τη γνώμη μου , και ο κάθε πολίτης ο οποίος αισθάνεται ότι θέλει να προσφέρει να είναι πολύ προσεκτικός στο πού και πώς. Όταν το κράτος δεν αισθάνεται την πίεση των προβλημάτων και είναι σίγουρο ότι το κενό θα καλύψουν διάφορες οργανώσεις , τότε αδρανοποιείται και γίνεται ράθυμο. Τα σχολεία, η υγεία, η δασοπυρόσβεση, η αντιμετώπιση  του μεταναστευτικού και τόσοι άλλοι τομείς είναι υποχρεώσεις του κράτους είτε αυτό βρίσκεται σε ευμάρεια είτε σε οικονομική κρίση. Δεν λέω ότι πρέπει να γίνουμε απάνθρωποι . Αντιθέτως, θεωρώ ότι ως ευαίσθητοι άνθρωποι πρέπει να βοηθούμε το συνάνθρωπό μας . Βεβαίως όλοι να πάμε νερά, τρόφιμα, ρουχισμό στους πρόσφυγες στο πεδίο του Άρεως. Όχι όμως αυτό να θεωρείται δεδομένο από την κρατική μηχανή. Γιατί τότε οι συσκέψεις επί συσκέψεων θα καθυστερούν και κυρίως δεν θα παίρνουν αποφάσεις, ούτε θα πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο πρέπει. 

Στις δύσκολες στιγμές  όλοι πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι, αλλά και όλοι μαζί οφείλουμε να πιέζουμε και να διεκδικούμε.



@ Εκόνες και μουσική επιλογές δικές μου.


 

13 σχόλια:

  1. Εδώ οφείλουμε να προσέξουμε τη διαφορά που τονίζετε και εσείς.
    Σημαντικές και δομικές λειτουργίες της πολιτείας είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να καλυφτούν στο τσάμπα από το εθελοντισμό.
    Σίγουρα υπάρχουν τομείς της κοινωνικής αλληλεγγύης που μπορούν να βασιστούν στον εθελοντισμό αλλά δεν γίνεται μια ολάκερη κοινωνική δομή να βασίζεται εκεί.
    Καλό σας βράδυ και στις δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι και άλλοι έχουν τους ίδιους προβληματισμούς με μένα , γιατί τα τελευταία χρόνια ο εθελοντισμός έχει γίνει μέρος του lifestyle με ό,τι αυτό σημαίνει.
      Καλό σου βράδυ!
      Αρσινόη

      Διαγραφή
  2. Κατ' αρχήν συγχαρητήρια για το κομμάτι που διάλεξες Αρσινόη! Για όσους προσέχουν τους στίχους, περιέχει πολλές αλήθειες μέσα του.
    Όσο για τον εθελοντισμό, συμφωνώ απόλυτα στους προβληματισμούς σου. Μπορεί να επιβιώσαμε σ' αυτήν την κατοχή, με τις δομές αλληλεγγύης και τους χιλιάδες ανώνυμους εθελοντές, αλλά όταν ένα κράτος μεταφέρει τις ευθύνες του στους πολίτες, εκβιάζοντας τα φιλάνθρωπα αισθήματά τους, τότε μάλλον οδεύουμε προς την καταστροφή.
    Για το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των δύσμοιρων μεταναστών, είναι όλοι τους κατάπτυστοι. Όσοι συνθηκολόγησαν σ' αυτή την ελεεινή συμφωνία του Δουβλίνου, οι διεθνείς οργανώσεις, οι ύπατες αρμοστίες, η διεθνής αμνηστία και όλοι οι παρατρεχάμενοι "φιλάνθρωποι" που τα τσεπώνουν κανονικά, ενόσω συντελείται μια γενοκτονία...
    Είναι ντροπή μας οι εικόνες στο Πεδίον του Άρεως. Όπως και στα παραμεθόρια νησιά που οι άνθρωποι στοιβάζονται στις παραλίες και περιμένουν τι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κομμάτι ήταν μια εύστοχη επιλογή της Γλαύκης. Ομολογώ ότι δεν το είχα ακούσει .Πράγματι οι στίχοι του είναι πολύ καλοί.Θα ήθελα πολύ να μην οδεύουμε στην καταστροφή . Οι σκέψεις όμως αυτές για εθελοντική εργασία σε τόσο καίριους δημόσιους τομείς με ανησυχούν, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται.
      Όσον αφορά το ζήτημα των προσφύγων και την αντιμετώπισή τους από την Ευρώπη μας δείχνει πόσο μακριά βρίσκεται από βασικές ιδεολογικές και πολιτιστικές αρχές της .Σίγουρα υπάρχουν κυκλώματα που θησαυρίζουν με την πώληση ψεύτικων παραδείσων και με τη βοήθεια προς τους δύσμοιρους αυτούς ανθρώπους. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο απάνθρωπος μπορεί να γίνει ο άνθρωπος.
      Αρσινόη

      Διαγραφή
  3. Οντως οι προβληματισμοί σου είναι βάσιμοι γιατί πάνω στην ανθρώπινη ευαισθησία πατούν και αποποιούνται τις ευθύνες που είναι μόνο δικές τους !!Με τους πολιτικούς πρόσφυγες κάποιοι θησαυρίζουν ανεμπόδιστα και κάποιοι άλλοι σφυρίζουν αδιάφορα!!!
    Κάποιες ομάδες ανθρώπων παντελώς ξεχασμένες μας χρειάζονται γιατί κρατικός μηχανισμός δεν θα υπάρξει ποτέ και εκεί μου αρέσει το αθόρυβο ανθρώπινο χέρι να χαιδεύει τον πόνο !!!
    Καλό μήνα και στις δυό σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρειάζεται ένα αθόρυβο χέρι να χαϊδεύει τον πόνο και ένα ηχηρό να χαστουκίζει τον εκμεταλλευτή.
      Καλό μήνα και σε σένα!
      Αρσινόη

      Διαγραφή
  4. Καταρχήν, Αρσινόη, θα συμφωνήσω με ό,τι αναφέρεις στο κείμενό σου.
    Θα προσθέσω μόνο κάποια πράγματα.
    Δεν πρέπει να ξεχνάμε να είμαστε άνθρωποι και να προσφέρουμε χωρίς ανταλλάγματα όταν κάποιος δικός μας ή ξένος μας έχει ανάγκη ή η κοινωνία χρειάζεται την εθελοντική μας παρουσία. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι ένα κράτος θα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό, με σκοπό την αποποίηση των υποχρεώσεων κι ευθυνών του.
    Σιχαίνομαι επίσης όλες αυτές τις διαφημιστικές καμπάνιες που είχαν κατακλύσει τα ΜΜΕ κατά την περίοδο της κρίσης, μια και θεωρούσα ότι είναι μια πολύ υποκριτική κίνηση!!!
    Απαιτούμε και διεκδικούμε, λοιπόν, το κράτος να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων με καλύτερο σχεδιασμό και οργάνωση κι εμείς από τη μεριά μας ό,τι μπορούμε να προσφέρουμε από μόνοι μας να το κάνουμε και να μην αδιαφορούμε, προκειμένου να το πράξει κάποιος άλλος, πάντα ένας άλλος...
    Αυτός που προσφέρει από την καρδιά του δεν χρειάζεται να του το πει κανείς ούτε το διατυμπανίζει, απλά το κάνει κι ευτυχώς υπάρχουν και ομάδες αλλά και απλοί πολίτες που συμμετέχουν σε δράσεις οικειοθελώς και ανιδιοτελώς!

    Σχετικά με τα όσα λέχθηκαν για τον χώρο της Παιδείας, τελικά δεν είναι τόσα τα κενά, για να απαιτηθεί μιας μορφής εθελοντική εργασία. Όμως σίγουρα ούτε σ' αυτό θα πρέπει να στηρίζεται το υπουργείο. Να είσαι σίγουρη ότι πολλοί συνάδελφοι κάνουν πολλές φορές παραπάνω ώρες και δεν γκρινιάζουν, μια και μεταξύ μας προσφέρουμε την βοήθειά μας όποτε υπάρχει ανάγκη. Φυσικά δεν είναι σωστό να επαναπαυόμαστε στην καλή θέληση, πρόθεση ή διάθεση των συναδέλφων, αλλά να συμβαίνει αυτό που είναι σωστό και δίκαιο.
    Από την άλλη ως δημόσιοι λειτουργοί με βάση τον νόμο και τον όρκο που δίνουμε σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης, που το κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά για κάποιους πολύ σοβαρούς λόγους (όπως πόλεμος, φυσικές καταστροφές κλπ) θα πρέπει να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας για κάποιο διάστημα χωρίς να πληρωνόμαστε. Μόνο όμως σ' αυτές τις περιπτώσεις και ποτέ άλλοτε!

    Ο εθελοντισμός ως πρακτική είναι μια παγίδα, όπως λες κι εσύ. Σε άλλες χώρες γίνεται εδώ και πολλά χρόνια και το θεωρούν δεδομένο και ενισχυτικό στο βιογραφικό κάθε εργαζόμενου. Είχα πρόσφατο παράδειγμα από τον Καναδά. Αν έχεις εργαστεί εθελοντικά, τότε προηγείσαι από άλλους που δεν το έχουν κάνει όταν θα έρθει η ώρα να εργαστείς κανονικά!
    Μια οικονομία την κάνουν έτσι, ε;;;
    Η οποιαδήποτε εργασία σε κάθε ηλικία πρέπει να πληρώνεται απαρέγκλιτα!!!! Η εθελοντική εργασία (γι' αυτό λέγεται κι έτσι...) θα πρέπει να προσφέρεται από όποιον το επιθυμεί για προσωπικούς λόγους και να μην θεωρείται προαπαιτούμενο στην επαγγελματική εμπειρία ή το βιογραφικό του κάθε εργαζόμενου!
    Όλα τα άλλα είναι στάχτη στα μάτια για όσους βολεύονται και κάνουν οικονομία εκμεταλλευόμενοι τον πολίτη...
    Φιλιά πολλά, Αρσινόη, και περιμένω επόμενες σκέψεις σου (όπως πάντα, ώριμες, εύστοχες και πολύ καλοδιατυπωμένες)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις σου.Η εθελοντική εργασία είναι απαραίτητο ενισχυτικό στο βιογραφικό και στην Ελλάδα ,χωρίς μάλιστα να αξιολογείται σε ποιον τομέα προσφέρθηκε. Γι΄αυτό και βλέπεις εθελοντές στη συναυλία της Lady Gaga. Oύτε εγώ απαξιώνω τον εθελοντισμό. Αντιθέτως θαυμάζω τους ανθρώπους που προσφέρουν υπηρεσίες πολλές φορές ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους και που απαλύνουν τον πόνο.
      Σε ευχαριστώ πολύ για το τραγούδι που διάλεξες για να συνοδεύσεις το κείμενό μου!
      Πολλά φιλιά και καλή σου νύχτα!!!

      Διαγραφή
    2. Πράγματι, όταν ακούμε για εθελοντική δράση οργανωμένη από το κράτος πάντα πάει ο νους μας σε μυστικά κονδύλια, λαμόγια και μάσες υπογείως. Δυστυχώς αυτό επεκτείνεται και στις περισσότερες ΜΗΚΥΟ. Πολύ καλή μου φίλη που είναι ενεργό μέλος σε ΜΗΚΥΟ (Fair Planet) , η οποία δεν επιδοτείται από κανένα κρατικό φορέα και έχει στο ενεργητικό της αρκετές δράσεις σε Παλαιστίνη και εμπόλεμες περιοχές ,μου έλεγε για τα πολυτελή ξενοδοχεία στα οποία διαμένουν μεγαλοεθελοντές για παράδειγμα της Action Aid. Βέβαια εκεί το όνομα Μητσοτάκη τα λέει όλα.
      Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι που χωρίς δημοσιότητα και τυμπανοκρουσίες προσφέρουν.
      Ελπίζω ότι η σκέψη του υπουργού παιδείας του ξέφυγε και δεν έχει καμία υπόσταση, διαφορετικά το να λέγονται αυτά από αριστερό υπουργό και μάλιστα πανεπιστημιακό δάσκαλο δεν θα ξεσηκώσουν γέλωτες .... ¨Όσον αφορά το Λοβέρδο είναι γνωστή η φαιδρότητα και το καραγκιοζιλίκι του ανδρός'
      Αρσινόη

      Διαγραφή
  5. Καταρχήν να πούμε ότι δεν ήσαν όλοι οι εθελοντές του "Αθήνα 2004" χωρίς αμοιβή. Υπήρχαν οι χιλιάδες αγνοί πολίτες που πράγματι προσέφεραν εθελοντική εργασία και με χαρά μάλιστα, υπήρχαν όμως και οι ...εκλεκτοί που παρότι "εθελοντές" ξεκοκκάλισαν κονδύλια.
    Έλα ρε, εδώ Ελλάδα είναι... είπαμε όλοι όταν μαθεύτηκε η κερατιά!

    Δεν συμμετέχω σε δράσεις που διοργανώνει η Πολιτεία. Μπορεί να είναι λάθος μου να τα "ισοπεδώνω" όλα, σίγουρα θα υπάρχουν και καθαρά μυαλά και σε αυτές τις συμμετοχές, επειδή όμως είναι δύσκολο να τις διακρίνεις και επειδή όπου συμμετέχουν πολλοί (υπό την αιγίδα υπουργείων και φορέων πέφτει μάσα) προτιμώ η όποια προσφορά μου να είναι σε ατομικό επίπεδο. Θα δώσω ότι μπορώ και όπου μπορώ, χωρίς φωτογραφίες, ταρατατζούμ κλπ.
    Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει ακόμη και τον εθελοντισμό να τον μολύνουμε. Πάλι καλά να λέμε που υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ που ξεχωρίζουν, είναι πολύ παραπάνω από τον μέσο όρο και μας δίνουν κουράγιο.
    Ναι, υπάρχει αγάπη, μακριά όμως από εκεί που πάνε πολλοί.

    Για το θέμα των εκπαιδευτικών, θυμάμαι, κάτι παρόμοιο είχε προσπαθήσει να περάσει και ο αλήστου μνήμης Λοβέρδος, με τα "μόρια" που θα συγκέντρωναν οι εθελοντές. Γέλασαν και οι μπασκέτες στα προαύλια και ξεχάστηκε.
    Ελπίζω ο νέος υπουργός να μη φαντασιώνεται κωπηλάτες στη γαλέρα. Απ' όσο θυμάμαι είναι αριστερός.
    Τι όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρο καταλάθος δημοσίευσα την απάντησή μου στο σχόλιό σου πιο πάνω. Σε παρακαλώ, αν θέλεις, διάβασέ την. Συγγνώμη , αλλά είμαι αρχάρια στο blogging.
      Αρσινόη

      Διαγραφή
  6. Είμαι υπέρ του εθελοντισμού. Γιατί ναι μεν έχεις δίκιο το κράτος μας εκμεταλλεύεται. Είμαι άνεργη, με το ζόρι τα βγάζω πέρα, αλλά όπου χρειάζεται δίνω τη βοήθεια μου με όποιο τρόπο μπορώ. Εσύ μια χαρά προβληματίζεσαι. Αλλά εδώ το κράτος δεν είχε κοινωνική πολιτική και δεν ήταν σωστό τις καλές εποχές....
    Δεν με καλύπτει προσωπικά το τι θα έπρεπε να κάνει... Αλλά μπορούμε τουλάχιστον να επιλέγουμε μη κρατικές δράσεις για να προσφέρουμε ! :)))

    Φιλιά!♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ είμαι υπέρ του εθελοντισμού ατομικά ή σε οργανώσεις που επιτελούν έργο ουσίας και όχι ως βιτρίνα για επιδοτήσεις επιχορηγήσεις κλπ. Πιστεύω ότι όσοι κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες βρίσκουν το σθένος να προσφέρουν σε ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας , είναι άξιοι θαυμασμού και σεβασμού. Αυτούς τους ανθρώπου ακριβώς δεν πρέπει το κράτος να ποδοπατά και να τους θεωρεί δεδομένους ότι θα καλύπτουν ες αεί τη δική του ανυπαρξία. Από την άλλη μεριά δεν σημαίνει ότι γνωρίζοντας τα κακώς κείμενα σταματάμε να πιέζουμε να διορθωθούν ακόμα και σε περιόδους κρίσης.
      Το κεντρικό σημείο του κειμένου μου ήταν η εθελοντική εργασία στην εκπαίδευση ώστε να καλυφθούν τα κενά.Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα ότι τέτοιο δεν πρέπει να συμβεί και αυτό διότι εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Πρώτα από όλα την απαξίωση των εκπαιδευτικών. Μετά την κακή αρχή έτσι ώστε κάθε φορά που θα παρουσιάζονται ελλείψεις σε κάθε τομέα αυτές να καλύπτονται με εθελοντές. Στο τέλος θα φτασουμε στο σημείο ένα μεγάλο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων να είναι εθελοντές. Δεν συζητώ για το επίπεδο της εκπαίδευσης . Όταν παραπονιόμαστε ότι τώρα είναι χαμηλό και απαρχαιωμένο τότε να δεις τι θα γίνει.Όταν τώρα το κράτος δεν παρέχει αυτά που πρέπει για την εκπαίδευση των παιδιών μας τότε δεν θα δίνει δεκάρα τσακιστή. Άλλο λοιπόν είναι εθελοντικά βοηθώ μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακά προβλήματα γιατί αυτοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για φροντιστήριο ή βοήθεια από κάποιον ειδικό και άλλο είμαι ο δάσκαλος του σχολείου τους.
      Αρσινόη

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο να διαβάσεις τις σκέψεις μου.